Dit is waarom notitieboeken zo handig zijn om te gebruiken

Wist je dat succesvrouwen zoals Oprah Winfrey en Sheryl Sandberg veel gebruik maken van notitieboeken? Of wat te denken van Bill Gates, die maakt er ook veel gebruik van. Maar waarom doen deze succes mensen dit? Dat komt omdat ideeën opschrijven je helpen bij het bedenken van ideeën, het leegmaken van je hoofd en het vinden van oplossingen. Daarom is het zo belangrijk om ideeën die alledaags in je opkomen te noteren. Notitieboeken zijn hierdoor erg van belang om in gebruik te nemen.

Het creatieve proces noteren in notitieboeken

Het staat vast dat ingevingen in je hersenen niet te voorspellen zijn. Het kan zijn dat je uren zit te praktiseren, maar helemaal niets bereikt. Ga je vervolgens wat anders doen dan kan opeens dat gouden idee ontstaan waar je naar zocht. Ingeven komen niet op commando. Je krijgt ze vooral als je hersenen ontspannen of zich focussen op iets anders. Heb je notitieboeken bij de hand dan kan je het creatieve proces van ingevingen snel opschrijven en stimuleren, voordat ze uit je gedachten verdwijnen. 

Met notitieboeken houd je meer informatie vast

Het klinkt ietwat ouderwets, maar onderzoeken geven aan dat met dingen op papier schrijven je beter onthoudt dan dingen digitaal noteren. Dat komt namelijk omdat er iets in de hersenen gebeurt als je met pen of potlood op papier in je eigen handschrift schrijft. Overweeg daarom ook altijd eerst om ingevingen in notitieboekjes op te schrijven dan digitaal. Zo onthoud je een stuk beter en makkelijker. 

Je hebt met noteren in notitieboeken geen afleiding

Het is allemaal heel handig, digitale programma’s om je gedachten in op te schrijven. Maar vergeet niet dat het ook veel afleiding met zich meebrengt. Even een snelle notificatie op je scherm en je schakelt snel over naar een ander scherm. Weg idee. Productiviteit hangt helemaal af van focus. En die focus behoud je maximaal met je ideeën opschrijven op ouderwets papier, het notitieboekje.

Notitieboekjes zorgen voor reflectie

Vaak genoeg doe je helemaal niets met je gedachten en ideeën die in je opkomen. Maar door ze allemaal te verzamelen en op te schrijven kan je ze er later weer bijpakken. Door het vastleggen van alles kan je op een later moment alles analyseren en reflecteren en zodoende op nieuwe ideeën komen. Alle reden om wat er in je opkomt te noteren.

Met het noteren raak je nooit meer iets kwijt

Gaan gedachten bij jou malen op de meest onhandige momenten en wanneer het helemaal niet goed uitkomt? Kan je iets niet meteen opschrijven en vertrouw je op je geheugen zal je snel genoeg merken dat er verschillende delen van het idee of de gedachte verdwijnt. Dat wil je natuurlijk niet. Schrijf ze wanneer het mogelijk is direct op om ze nooit meer kwijt te raken en ze zullen voor altijd bij je blijven.

Maak winst met je ideeën

Ideeën vergeet je snel en daarom is het belangrijk om het zo snel mogelijk te noteren in notitieboeken. Want misschien is zo’n idee wel geld waard en kun je er later veel mee bereiken.

Zo’n enorme kans op veel geld te verdienen wil je natuurlijk niet missen.