De blaadjes vallen weer van de bomen, het wordt later licht en eerder weer donker, dat kan maar één ding betekenen. De winter komt eraan. Sommige mensen hebben meer met de winter dan de zomer, maar de meeste mensen houden toch echt meer van de zomer dan de winter. Dus hoe bereid je je dan goed voor wanneer je geen wintermens bent? Je wil namelijk het liefst dat je het hele jaar van vijfentwintig graden kan genieten, maar in de winter zit je vaak onder de nul graden. Sla dus alvast een dikke winterjas in, koop veel thermokleding en een pet heren winter, want je moet warm blijven deze winter.
Wat is de oorzaak van temperatuurverschillen?
Heb je de flat caps ingeslagen, wollen deken al klaar liggen en de snowboots al bij de achterdeur staan? Goed bezig, maar als je echt een zomermens bent, dan wil je je niet eens klaarmaken voor de winter. Waarom zijn er eigenlijk temperatuurverschillen? Waarom kan het niet het hele jaar vijfentwintig graden zijn? In de zomer staat de aarde niet dichter bij de zon, maar juist verder weg. In juli is het noordelijk halfrond het verst van de zon verwijderd en in januari het minst. Maar dan zou het in de winter toch juist warm moeten zijn en in de zomer koud?
Zonlicht moet loodrecht op de aarde vallen
Dat het in de zomer warmer is, heeft alles te maken met de hoek van de aarde ten opzichte van de zon. Deze kanteling is belangrijk, omdat in onze zomermaanden het noordelijk halfrond op de zon gericht is. Er valt dan meer zonlicht op onze kant van de aardbol. Zonlicht dat loodrecht op de aarde valt, verwarmt het oppervlak veel sneller dan zonlicht dat verspreid over een groter oppervlak. Er is immers meer energie beschikbaar per vierkante meter. Vergelijk het met een warmtelamp die recht boven een tafel hangt. Die verwarmt de boel meer dan een warmtelamp die schuin op het tafeloppervlak is gericht.